Vyhnali malířku od kolonády: Administrativa, nebo kriminalizace umělců?

Karlovy Vary – Malířku ze Švýcarska, která chtěla tvořit na veřejně přístupném místě u karlovarské kolonády, vykázali strážníci. Primátor Petr Kulhánek (KOA) potom oznámil, že malířka neměla potřebná povolení. Rozpoutal tak spory mezi politiky i právníky – městská opozice i právník, kterého oslovila ČT, tvrdí, že žádná povolení umělkyně nepotřebuje.

Stojan, barvy a plátno si švýcarská umělkyně Doris Windlinová postavila u karlovarské kolonády hned dvakrát – poprvé přišla sama, podruhé v doprovodu opozičního zastupitele. V obou případech ji vyhnali strážníci a správce kolonády s tím, že nemá povolení v centru Karlových Varů malovat. Podle zasahujícího městského policisty je třeba mít povolení k záboru veřejného prostranství nebo rozhodnutí o povolení o zvláštním užívání. Policisté si opsali údaje z malířčina pasu s tím, že spor rozhodnou úředníci magistrátu.

Podle primátora Kulhánka vyprovokovala malířka policisty k zásahu tím, že si postavila stojan. „Pokud malíř u svého díla používá stojan, tak se prostě jedná o zábor veřejného prostranství, což je objektivní skutečnost, která je platná nejen v Karlových Varech, ale kdekoli v České republice. Každý se těmto pravidlům musí přizpůsobit,“ uvedl primátor. Kajnara podpořil i starosta sousedního Sokolova. Uvedl, že také on by požadoval povolení záboru veřejného prostranství.

Podle karlovarského právníka Martina Tocika ale postavení stojanu nemůže být porušením zákona. „V dané záležitosti nemůže jít o zábor veřejného prostranství, jelikož uvedená uživatelka nijak neomezuje ostatní uživatele uvedeného veřejného prostranství,“ poukázal.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Samotnou Doris Windlinovou chování městské policie pohoršilo. „Jsem nějaký zločinec nebo co? Dřív tady maloval Lebeda, v Praze maloval Slavíček nebo Kokoschka a ti malíři proslavili ta města,“ podotkla. Opoziční zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA), který ji při druhém pokusu o práci u kolonády doprovodil, je přesvědčen, že je v Karlových Varech „kriminalizována činnost umělců, kteří oživují město“.

Primátor nesouhlasí. Říká, že jde o administrativní úkon, město by podle něj povolení malířce na požádání vydalo.