Nelze všechno zastavět, vzkázal kraj Nové Pace

Nová Paka (Jičínsko) – Nové stavební pozemky město Nová Paka od Královéhradeckého kraje nedostane, alespoň ne „zadarmo“. Kraj radnici vzkázal, že pokud pozemky chce, musí vrátit jiné do zemědělského půdního fondu. Město nařízení nepříjemně překvapilo, ale hodlá ho respektovat.

Na návrh Královéhradeckého kraje na výměnu pozemků Nová Paka zřejmě přistoupí. Do půdního fondu věnuje například sad na okraji města, který původně radnice prohlásila za zastavitelnou plochu. Výměnou ovšem dostane stavební parcelu jinde. „Krajský úřad nám sdělil, že pokud chceme nové pozemky pro bydlení, musíme buď mít zastavěny ty staré již schválené – alespoň 60 procent, nebo musíme některé pozemky vrátit do zemědělského půdního fondu,“ tlumočil rozhodnutí krajského úřadu novopacký starosta Rudolf Cogan. 

Opatření podle vedení kraje neplatí všeobecně, požadavku na výměnu pozemků zdůvodnil region tím, že má Nová Paka příliš mnoho stavebních parcel. Vznik dalších je prý jenom zbytečným plýtváním se zemědělskou půdou. „Zemědělský půdní fond je potřeba chránit. Není možné všechny plochy zastavět,“ zdůraznil mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.

Novopacké ovšem takový závěr překvapil. „Já jsem měl vždycky za to, že úspěchem je mít pozemků určených k bydlení co největší množství. A najednou to státní správa nějakým způsobem limituje,“ řekl starosta Cogan.

Do zemědělského půdního fondu chce město vrátit pozemky o celkové rozloze tři hektary. Uvolní tak ruce asi dvěma desítkám lidí, kteří chtějí stavět převážně rodinné domy.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)