Šindelový kostel v Srní dostává novou tvář

Srní (Klatovsko) – Jeden z architektonických pokladů Šumavy, kostel Nejsvětější trojice v obci Srní, se dočkal rekonstrukce. Týká se především šindelového obložení, které je typické pro tzv. horské kostely, které se dodnes v centrální části Šumavy dochovaly jenom dva. Ten v Srní je z druhé poloviny 18. století.

Historie kostela v Srní byla dramatická, koncem 60. let ho chtěli zbourat, ale přežil a naopak se dočkal obnovy. Tehdy dosazené šindelové obložení ale bylo po dalších 40 letech ve špatném stavu, bylo proto nutné vyměnit je – celkem 400 metrů čtverečních štípaného šindele. „Je to v pořadí druhá rekonstrukce. Původní byla z roku 74,“ přiblížila starostka Srní Ivana Pěčová. Na výměnu šindele obec získala milionovou dotaci.

Obložení návětrné zdi má chránit stavby především před nepřízní počasí. Většinu z nich ale neochránilo před lidmi, kteří je hned po válce zbourali. „V dobách, kdy se zřizovaly vojenské újezdy, široká hraniční pásma, řada těchto památek padla za oběť likvidaci,“ poukázal historik z Muzea Šumavy Vladimír Horpeniak.

Opravou vnějšího obložení práce neskončily – budou pokračovat v interiéru, který skrývá dnes již pozapomenuté poklady. „Snahou farnosti je opravit vnitřní výmalbu kostela včetně obnovy fresek, které jsou dnes schovány pod malbami, jež tam byly udělány v 60. letech minulého století,“ řekl stavební technik českobudějovického vikariátu Miroslav Moureček.

Kostelem, který si zachoval rysy horské stavby, se kromě Srní může pochlubit už jen Kvilda. I tady vydržel původní šindel čtyřicet let a stejně jako kostelu na Srní mu hrozilo zbourání.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)