Velehrad v novém kabátě se chystá na Vánoce

Velehrad – Těsně před vánočními svátky po bezmála čtyřech letech konečně zmizelo lešení z baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě. Restaurátoři obnovili 750 metrů čtverečních fresek, celá rekonstrukce stála 655 398 eur. Rozsáhlé opravy významného poutního místa míří do finále – zbývá opravit ještě vnější plášť baziliky. Kompletně hotovo bude v červenci.

Jednadvacet metrů vysoká a osmdesát metrů dlouhá bazilika opravy nutně potřebovala. „Prostor byl velice zašedlý a potemnělý, ve freskách na stropě byly trhliny, kterými se dala prostrčit i ruka,“ popsal duchovní správce Velehradu Petr Přádka. Skupina odborníků zrestaurovala každý centimetr klenby i sloupů a uvedla vše do původního stavu.

Původně se mělo vše stihnout do Vánoc, letošní svátky se ale budou muset obejít ještě bez varhan. Jejich rekonstrukce byla náročnější a některé práce nelze provádět v zimním období. „Čekáme na položení a zapojení píšťal a na vyladění celých varhan. To se nedá dělat v teplotě pod 10 stupňů Celsia, takže se musí počkat na jaro,“ vysvětlil Přádka.

Rekonstrukce není ještě zcela ukončena. Vše směřuje k finiši v červenci 2013 při příležitosti výroční cyrilometodějské pouti. Pod lešením se ještě ukrývá část vnějšího pláště a obě věže. „Doufáme, že se nám to do léta podaří dokončit,“ dodal Přádka.