Šternberské opravny propouštějí všech 120 zaměstnanců

Šternberk - Všech 120 zaměstnanců Vojenských opraven ve Šternberku dostane v lednu výpověď. Důvodem je chystaný prodej tohoto závodu, který by měl být dokončen na začátku příštího roku. Státní podnik VOP CZ nyní ve Šternberku, Novém Jičíně, Slavičíně, Vyškově a Brně zaměstnává zhruba 1 300 lidí.

„Lokalita Šternberk se prodává a k datu prodeje tam naši zaměstnanci už nemohou být. Musíme proto zhruba 120 zaměstnancům dát výpověď,“ řekl dnes ČTK ředitel VOP CZ Adolf Veřmiřovský. Chystané propouštění vedení VOP CZ projednalo s odbory a výpovědní lhůta skončí v závěru března. „Do té doby lidé budou zaměstnanci podniku. Je možné, že někteří kvůli nedostatku práce zůstanou se sto procenty mzdy doma,“ podotkl Veřmiřovský.

Propuštění zaměstnanci šternberského závodu VOP CZ dostanou odstupné od tří do pěti měsíčních platů. „Je o ně postaráno v průměru do konce července,“ uvedl Veřmiřovský. Některé propuštěné pracovníky by podle něj mohl zaměstnat nový majitel šternberských opraven, jehož jméno má být známo na konci ledna. Vojenskou část areálu opraven ve Šternberku má nyní pronajatou firma Excalibur Army, která zaměstnává zhruba 130 bývalých zaměstnanců někdejšího podniku VOP-026 Šternberk, který byl začleněn do skupiny VOP CZ.

Dalších 120 jich pracuje pro VOP CZ a zbývajících sedm desítek bývalých zaměstnanců VOP Šternberk už dříve dostalo výpověď. Firma Excalibur Army patřila mezi vážné zájemce o privatizovaný podnik. Vyřazení šternberské části ze struktury VOP CZ je reakcí na pokračující pokles výdajů státu na obranu. Šternberský závod se od roku 1951 specializuje na opravy a modernizaci obrněné techniky.

Podnik je v zahraničí známý především díky obří zakázce pro švédskou armádu. V letech 1998 až 2001 pro ni VOP-026 Šternberk zmodernizoval 350 bojových vozidel pěchoty. Šternberské opravny se také podílely na projektu nových kolových transportérů Pandur pro českou armádu. Část výrobní kapacity firma využívala pro civilní výrobu.