Ne všechny děti budou trávit vánoční svátky doma

Vysočina – Víc než polovina dětí v dětských domovech na Vysočině tráví vánoční svátky se svými vychovateli. Doma je buď nechtějí, nebo se ani nemají kam vrátit. Třeba proto, že rodiče jsou ve vězení.

Simona a Sára jsou z Dětského domova v Telči, obě se na Vánoce těší. Společně s kamarády napekly cukroví. „Linecké, košíčky, rohlíčky,“ chlubí se Sára. Štědrý den bude 21 dětí slavit společně v dětském domově. „Mám jistotu, že ty děti budou mít alespoň jeden Štědrý den. A když budou mít dva, je to bonus a je to lepší,“ prohlásil ředitel domova Milan Opravil. Vánoční dárky od sponzorů, především knihy, mají v domově už připravené.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Sára a Simona patří mezi 14 dětí, které se alespoň na pár dnů podívají domů. „Budeme mít ještě jeden Štědrý den doma, pak zůstanu na Silvestra a potom se vrátím zase sem,“ těší se Simona a Sára doplnila: „Budeme lítat po venku a budu mít ještě druhý Štědrý den.“ A Milan Opravil dodává: „Ať chceme, nebo nechceme, rodiče jsou vždycky důležití. Je otázka, jak se rodiče můžou na Vánoce připravit.“

Z Dětského domova v Nové Vsi u Chotěboře letos pojede za rodiči pouze 10 dětí. „Největším přáním dětí je dostat se domů. A my se snažíme, pokud to jde a jsou pro to podmínky, aby alespoň na 3 dny vycestovaly,“ uvedla ředitelka zařízení Etela Coufalová.

Dárky pro rodiče a kamarády si už od podzimu děti vyrábějí samy. Překvapení pod stromečkem čeká i na vychovatele. Tedy tety a strejdy v domovech.