Ledovka, vzestup hladin, silný vítr – vánoční nadílka shůry

Praha – Český hydrometeorologický ústav vydal varování, které může značně znepříjemnit začátek Vánoc. V neděli ve střední a východní části Čech a v noci z 23. na 24. prosinec na celé Moravě bude padat zmrzlý déšť a vytvoří se ledovka. Na horách bude silně foukat, na jihu Čech se zase mohou kvůli tání zvednout hladiny řek.

V sobotu zasáhlo Česko sněžení, které vydrží do neděle, kdy se postupně začne měnit v déšť. Ten ale bude na prochladlé zemi namrzat, a tak se vytvoří ledovka. Výstraha před ní bude platit v neděli od 10 do 18 hodin pro Středočeský kraj, Prahu, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj a od nedělních 15 do pondělních 6 hodin pro Kraj Vysočina, Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj a Zlínský kraj.

S oteplením vzduchu očekávají meteorologové také tání sněhu, takže kromě ledovky může „zpestřit“ Vánoce také růst hladin řek. To se ale dotkne hlavně jižních Čech, zejména horní Otavy a přítoků lipenské vodní nádrže.

Aby zbylé kraje nebyly ochuzeny o špatné počasí, bude v nich alespoň silně foukat. Rychlost větru může podle ČHMÚ v nárazech mít rychlost až 72 kilometrů za hodinu.