Běžkaři si na svou magistrálu přispějí

Liberec – Běžkaři, kteří využívají tratě Jizerské magistrály, mají novou možnost, jak na jejich úpravu finančně přispět. Kromě posílání „déemesek“ si teď můžou koupit i samolepky a odznaky. Diskuse o zpoplatnění magistrály se táhne už roky.

Běžkař Jan se vydává letos poprvé na okruh. Když se dozvěděl o samolepkách, jejichž výtěžek půjde na úpravu tratí, ani chvíli neváhal: „Princip je dobrý, líbí se mi to. Koupil jsem si stovkovou a koupím si i dražší. Mám těch lyží víc, takže mám prostor.“ Lyžaři si mohou koupit samolepku v hodnotě od padesáti až po dva tisíce korun. K té nejdražší dostanou i odznak a nálepku na auto. „Je tak vidět, že na magistrálu přispěli. Sázíme na takovou tu rivalitu, že lidé budou chtít ukázat, kolik přispívají,“ uvedla ředitelka Jizerská o.p.s. Jana Lhotová a prodejce samolepek Marek Pazderský z Bedřichova doplnil: „Nějaké jsme už prodali, nejvíc se překvapivě prodávají ty nejdražší, za dva tisíce. Lidé do toho jdou docela po hlavě, tak snad to bude pokračovat.“

Samotní běžkaři podporu neodmítají: „V cizině je to také tak, že se za to platí. Dneska je to dobré, stopy jsou protažené. Já nálepku nemám, většinou využívám déemesky, magistrálu si tak vlastně platím tímto způsobem.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Provozovatel magistrály uspořádal mezi běžkaři průzkum. Devadesát procent z nich se vyjádřilo, že jsou ochotní pravidelně přispívat. Podobný projekt, jako je prodej samolepek, tu přitom fungoval před deseti lety. Tehdy se ale se zájmem lyžařů nesetkal. „Sice trošku mluvím proti nim, ale oni si to moc neuvědomují. Nebyla vůle přispívat na takové věci,“ potvrdil tehdejší ředitel společnosti Jizerská Pavel Landa. Ročně úprava tratí v délce 180 kilometrů přijde na 5 milionů Kč. Na provoz neziskovky, která se o trasy stará, přispívají města, obce, hejtmanství i firmy. Získat dostatek peněz je ale rok od roku těžší.

Na úpravu trati připívají i některé penziony a chaty. Jizerská magistrála totiž ročně přiláká do hor více než půl milionu lyžařů.