Některé hotely na Štědrý den nezavřou – a budou plné

Luhačovice/Boží Dar – Štědrý večer doma v rodinném kruhu je sice tradiční, ale ne každý ho vyhledává. Existuje totiž zajímavá alternativa – Vánoce v hotelu. Vyhledávány přitom nejsou pouze horské pobyty, lidé míří na svátky třeba také do lázní. Podle hoteliérů je letos o ubytování na Štědrý den nebývalý zájem.

Není zcela snadné vyhledat hotel, který má na Štědrý den otevřeno. Zachovat provoz totiž znamená, že sváteční večer v něm stráví nejen hosté, ale také lidé, kteří o ně budou pečovat. Přesto se takové ubytování najde, například v Luhačovicích. Místní lázeňský hotel otevřel vůbec poprvé a vyplatilo se to – už je ze dvou třetin plný, klienti jsou výhradně z Česka. „Svátky máme s manželem pro sebe, užíváme si, že si odpočineme od shonu,“ těší se na Vánoce v hotelu Bronislava Molčanová, která do Luhačovic přijela z Děčína a za týdenní pobyt v lázních s manželem zaplatili skoro 30 tisíc korun.

Na Štědrý den budou mít otevřeno také některé horské hotely. Většinou nabídnou hostům kromě ubytování také sportovní nástavbu v podobě liduprázdných sjezdovek. Občas se vánoční pobyty ponesou ve znamení neobvyklého klidu. Napříkald hotely ve Velkých Karlovicích se rozhodly nevyprodat celou svou kapacitu, hostům mohly garantovat klid třeba u štědrovečerní večeře.

Hoteliéři a také vlekaři ovšem budou muset ze štědrovečerního klidu rychle „zařadit“ na vyšší rychlost. Shodují se, že provoz do 25. prosince je zahřívací, potom však začíná prudký nápor turistů – většina hotelů má vyprodáno až do 7. ledna, vlekaři se těší, že bude konečně plno i beze slev. „Já tady jenom u mě v areálu přepravím za den kolem pěti šesti tisíc lidí,“ podotkl provozovatel klínoveckého lyžařského střediska Ladislav Vodochodský.

Reportáž Josefa Kvasničky a Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)