Na Vánoce se chystají také odsouzené

Světlá nad Sázavou – V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou budou u stromečku a s dárky slavit ty odsouzené, které se při výkonu trestu starají o své děti. Ostatní budou mít běžný režim. Ve věznici je v současnosti jedenáct matek s dětmi, o které se starají 24 hodin denně. Teď připravují vánoční výzdobu a zdobí stromeček.

Kateřina Szabová se snaží zpříjemnit své dceři Vánoce i za mřížemi. Obě se ale nejvíc těší na 29. prosince, kdy přijedou příbuzní. Na pět hodin tak budou moct opustit věznici. Kateřina i Adriana, další z odsouzených žen, letos pekly cukroví. Kupování dárků ale bylo složitější. „Požádáme paní kantýnskou, ta nám to koupí a my jí to pak zaplatíme,“ prozradila Adriana Titěrová.

Mluvčí Věznice Světlá nad Sázavou Eva Hodná informovala, že balík pro děti musí být označen, že je určen právě jim. Příbuzní mohou posílat oblečení i hračky, sladkosti nikoliv. Petra Holubová z Plzně je vězení už téměř dva roky. V únoru ji sice propustí, ale Vánoce stráví i se synem ještě za mřížemi.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Vánoce si díky dětem odsouzené matky užijí příjemněji než ostatní vězeňkyně. „Nic výjimečného se pro odsouzené bez dětí nepřipravuje. Snad jen jídlo – k obědu budou mít bramboračku a kubu, k večeři pak bramborový salát a filé,“ dodala Eva Hodná. Ve světelské věznici je teď 760 odsouzených. Jen tři se podívají na Vánoce domů. Přerušený trest mohou mít maximálně na sedm dnů.