Hladiny řek klesají, stoupá už jen Berounka

Plzeň/Praha/České Budějovice - Na Berounce ve Zbečně na Rakovnicku dnes platí druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Obleva ve středních Čechách zvedla hladinu řeky i v Berouně, kde je hlášena bdělost, situace se už uklidnila na Skalici v Zadním Poříčí na Příbramsku. Naopak na Plzeňsku hladiny řek klesají. V noci na pondělí stouply krátce místy až na třetí povodňový stupeň, nyní jsou na stupni prvním. Zvýšené vodní toky nenapáchaly v kraji žádné větší škody, hasiči je většinou jen monitorovali. První stupeň platí také na Lužnici v Bechyni, Skalici ve Varvažově a Lomnici v Dolním Ostrovci v jižních Čechách.

Hladina Berounky ve Zbečně celé pondělí pozvolna stoupala a večer ve 21:00 dosáhla druhého stupně. V Berouně platí od pondělního odpoledne první stupeň a řeka tam dál pozvolna stoupá.

První povodňový stupeň platí stále na Úslavě v Plzni-Koterově, na Radbuze ve Lhotě, na Klabavě v Nové Huti a na Berounce v Plzni na Bílé Hoře a v Liblíně. V Karlovarském kraji platí první stupeň jen na Ohři na vodním díle Skalka.

Lužnice v Bechyni i Lomnice v Dolním Ostrovci už se blíží normálnímu průtoku. Hladina Skalice ve Varvažově, kde ještě v noci do 2:00 platil druhý stupeň povodňové aktivity, vyžadující pohotovost, dosahuje výšky 166 centimetrů a také se snižuje.

Teploty v pondělí lámaly rekordy. Nejvyšší naměřené hodnoty byly překračovány o jeden až pět stupňů Celsia.