V Borku uhořelo 1 400 prasat

Borek - Vepřín se 1 400 prasaty shořel v Borku na Havlíčkobrodsku, všechna zvířata uhynula. Na místě zasahovalo devět hasičských jednotek se stovkou hasičů, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. Škoda předběžně dosáhla 5,5 milionu korun, příčina požáru se vyšetřuje.

Požár byl hasičům ohlášen kolem 3.30. „V době příjezdu prvních jednotek na místo události byl vepřín o rozloze 100 krát 18 metrů v plamenech,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Hasiči mohli bojovat s ohněm pouze zvenku. Střecha objektu se už při příjezdu hasičů začala propadat. Po 5. hodině se propadly dvě třetiny střechy. 

Hasiči na místě zřídili čerpací stanoviště a zavedli kyvadlovou dopravu vody. V 5.30 požár lokalizovali a velitel zásahu několik jednotek odvolal. Zcela zlikvidovat se pak oheň podařilo kolem 10. hodiny. Zničený objekt hasiči předali majiteli - zemědělskému družstvu. „Vyšetřovatelé zatím nechtějí spekulovat o možných příčinách. Na místo požáru se vrátí i v úterý společně s veterináři, kteří by měli rozhodnout o dalším postupu likvidace uhynulých zvířat,“ řekla Musilová.

Telefonát mluvčí hasičů (zdroj: ČT24)