Pro léky musí Tachovští o svátcích do Plzně

Tachovsko – Více než 60 kilometrů musí ujet obyvatelé Tachovska, pokud potřebují o svátcích a nedělích léky. V celém kraji jsou jen dvě lékárny pro akutní výdej léků a obě jsou v Plzni.

Prodej léků je běžná rutina. Sehnat ale léky v Tachově o svátcích a nedělích je téměř nemožné. Lékárny mají zavřeno. Pohotovost pro akutní výdej léků nemá ani jedna ze tří lékáren. „Tachov je vůbec nejhorší místo na všechny lékárnické služby. Člověk musí počítat, že to tady nikde není a musí si to objednat dřív,“ konstatují samotní obyvatelé Tachova.

Pohotovostní okénka zůstávají v Tachově po léta uzavřená. Poslední výdej léků tady byl před rokem 1989. Důvod – lékárny nemají na pohotovostní výdej léků peníze. Nonstop provoz se jim nevyplatí. „Personálně a ekonomicky bychom na to nedosáhli,“ potvrdil lékárník Václav Pechoušek a starosta Tachova Ladislav Macák (ČSSD) doplnil: „Musel by být větší počet lékárníků a těch je v současné době nedostatek.“

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Kdo chce léky, musí se spolehnout na pohotovostního lékaře. Pokud ani tady nepochodí, je nejbližší nonstop lékárna v Plzni. Tedy 62 kilometrů daleko. „Největší využití služby bývá během vánočních a velikonočních svátků,“ uvedla Jitka Kováříková z lékárny v Plzni.

V Plzni přes noc obslouží přes 40 lidí. Se službou vypomáhají firemní, ale i externí lékárníci. Provoz však musí dotovat město. Plzeň je v kraji jediné místo, kde se léky vydávají nonstop.