K žateckému pokladu dovedou návštěvníky úkoly na tabletech

Žatec - Polánkovo muzeum v Žatci spustilo unikátní interaktivní výstavu s názvem Žatecký stroj času. Návštěvníci muzea postupují výstavou s pomocí tabletů, na kterých plní úkoly a seznamují se s historií města. Výstava má několik úrovní obtížnosti, kdo dojde na konec, čeká ho poklad.

Žatecký stroj času je zážitkem hlavně pro žáky a studenty, kteří jsou díky počítačové technologii zcela vtaženi do děje. Tablet dostane na začátku výstavy každý návštěvník. Postupně na něm plní úkoly a ve speciálně vytvořeném programu nachází indicie pro další postup.

Největším exponátem výstavy je slepá mapa Žatce z roku 1843, do které musí hráč k získání nápovědy dosadit na správné místo fotografie významných objektů. Jedním z interaktivních prvků jsou i takzvané QR kódy. Díky nim se lidé dostanou k podrobnostem na webu muzea.

Výstava začíná v patnáctém století a postupuje až do současnosti

Součástí expozice je záhadná truhla obsahující historické snímky s informacemi nezbytnými k další cestě za pokladem. Postup hry je možné kdykoliv uložit a vrátit se k ní později. Po dokončení výstavy se výsledky zobrazí na webu muzea a účastníci je mohou použít na sociálních sítích. Poklad čeká na každého návštěvníka, který projde úspěšně celou výstavu.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)