Vánočního sjezdu Otavy se zúčastnil rekordní počet lodí

Sušice – Na vánoční splouvání Otavy letos vyrazily desítky vodáků. Někteří sjížděli řeku v zimě poprvé, přesto je neodradila teplota vody ani silný proud po víkendové oblevě. S vánoční vyjížďkou na lodích přišel před pěti lety kytarista Lubomír Brabec - tehdy šlo jen o malý výlet. Postupně se ale přidávali další vodáci, dnes už se na zimní plavbu vydávají ostřílení matadoři i ti méně zkušení.

Lodě každý rok vyplouvají z centra Sušice, odkud pokračují do sousedních Čepic. Letos měli vodáci díky oblevě hodně vody a kromě silného proudu se museli vypořádat i s jezem. Za ním zůstal suchý jen málokdo. „Jelo se dobře, bez problémů. Manželka se sice bála, ale zmákli jsme to a jsme suchý,“ pochvaloval si Pavel Tichopád.   

Na Otavu o letošních Vánocích vyplul rekordní počet lodí. „První ročník jsme jeli jen dvě lodě, o rok později už čtyři a potom už se sešlo hodně lodí,“ vzpomíná organizátor Lubomír Brabec. Vyjížďka na druhý svátek vánoční byla úplně novou zkušeností i pro některé ostřílené vodáky. A ačkoliv letošní ročník patřil vzhledem k počasí k těm méně náročným, tak se řada vodáků musela po desetikilometrové plavbě v cíli zahřát něčím ostřejším. 

Vodáci si včera dopřáli také vánoční sjezd Lužnice, 33. ročníku se zúčastnilo asi 120 lidí. Trasa měřila osm kilometrů a cíl byl u jezu Pilař v Majdaleně. Další stovka lidí pak vyrazila podél řeky na kolech nebo pěšky.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)