Nikotinové náplasti - řešení pro těhotné kuřačky

Ostrava - Jak přestat kouřit? To je problém, který řeší některé nastávající matky. Kuřačky mají podle odborníků víc komplikací v těhotenství i po porodu, ohroženo je i dítě. Ve Vítkovické nemocnici v Ostravě proto nabízejí nikotinové náhražky. V těhotenství i po porodu tam kouří asi pětina matek.

Začínaly ještě před 18. narozeninami, pak z toho byla i krabička denně. Když čekaly dítě, chtěly s kouřením skončit. „Když jsem čekala staršího syna, tak jsem věděla, že musím a hlavně chci okamžitě přestat, ale okamžitě to nešlo,“ řekla Barbora Hrdličková. 

Ve vítkovické porodnici proto od léta nabízejí rodičkám nikotinové náhražky zdarma. „Aby maminka mohla přestat kouřit a přesto dítě nemělo příznaky abstinenčního syndromu,“ vysvětlil význam náplastí Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice. 

„Když mám tu náplast, tak mám pocit, že si ani nemůžu vzpomenout, jak cigareta chutná,“ popsala účinky náplasti jedna z novopečených maminek. 

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

V průběhu půl roku využilo ve Vítkovické nemocnici nabídky přestat kouřit s pomocí žvýkaček nebo náplastí 18 maminek. Kuřaček je podle lékařů přes všechna varování stále hodně. „V průměru kolem dvaceti až pětadvaceti procent matek kouří v průběhu těhotenství i po porodu,“ uvedl Boženský. 

Co kouření během těhotenství způsobuje? „Je tam snížená porodní hmotnost přibližně o 200 g v průměru, ale zároveň i zvýšený výskyt předčasných porodů,“ varuje Ondřej Šimetka, zástupce přednosty porodnicko-gynekologické kliniky FN Ostrava. Častější je i náhlý syndrom úmrtí dítěte i problémy s kojením.

Více o rizicích kouření v průběhu těhotenství se můžete dozvědět v magazínu Tep v sobotu v 11:05 na ČT24.