Vandalové na Spořilově ničí značky, řidiči pak jezdí, kudy nemají

Praha - Neznámí vandalové opakovaně ničí dopravní značky zákazu vjezdu na Spořilově. Řidiči si pak beztrestně zkracují cestu sídlištěm místo toho, aby jeli po Jižní spojce. Během prosince silničáři značky už několikrát vyměňovali. Obyvatelé Spořilova žádají městskou policii, aby ulici nepřetržitě kontrolovala.

Od začátku prosince je ulice Ke Spořilovu - spojnice mezi Prahou 4 a 10 - oficiálně jedním směrem neprůjezdná. Tisíce řidičů denně ale zákaz ignorují, navíc nové dopravní značky přikázaný směr, slepá ulice a zákaz vjezdu opakovaně někdo ničí, stěžují si obyvatelé Spořilova.

Auta ve špičce zablokují hlavní tah sídlištěm Spořilov a autobusy MHD nabírají zpoždění. „Jižní spojka ve směru na Prahu 10 je ucpaná kamiony, takže se řidiči snaží objíždět Jižní spojku touto malou místní komunikací,“ říká Jana Růžičková, zástupkyně sdružení SOS Spořilov.

Úřady o řešení situace ale jen mluví a zatím nekonají. Některé dopravní značky leží na krajnici vozovky například už týden. „Naším úkolem je samozřejmě tu značku v co nejkratším termínu nahradit,“ uvedl Tomáš Mrázek, mluvčí Technické správy komunikací.

Na popud radnice Prahy 4 by se měli strážníci městské policie v ulici pohybovat častěji. 24hodinové kontroly se ale místní obyvatelé zřejmě nedočkají. Opakované ničení značek už řeší jako trestný čin policie.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)