V povánočním období mají ženy sklon k alkoholismu víc než kdy jindy

Praha - Konec roku a vánoční svátky představují riziko pro ženy se sklonem k alkoholismu. Kvůli stresu sahají právě v tomto období po lahvi častěji než jindy. Shodují se na tom lékaři. V posledních letech závislých přibývá.

Shon kolem svátků, nostalgie a bilancování uplynulého roku - důvody, proč se ženy více než kdy jindy právě teď opíjejí. Rizikové období je to hlavně pro ty, které s pitím už dřív měly problém. Často se stává, že je žena nespokojená ve vztahu nebo nikdo její práci pro domácnost neocení.

Ženy se na rozdíl od mužů za své pití většinou stydí, a tak se často opíjejí o samotě doma. Okolí tak většinou o vznikající závislosti ani neví. „Ženy mají tendenci to tajit, tutlat, navíc ta závislost u nich běží rychle, takže je to věc, která je velmi často o strachu jak pro tu ženu samotnou, tak i pro její děti,“ vysvětluje lékař psychiatrické léčebny Bohnice Karel Nešpor. Podle odhadů je v Česku na alkoholu závislých asi pět set tisíc lidí, deset tisíc z nich v loňském roce odešlo svůj problém řešit do léčebny. Jedna třetina z nich byly ženy.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)