Praha chce koupit kontejnery pro bezdomovce

Praha - Obytné kontejnery, které budou sloužit nejen lidem bez domova, ale také těm, kteří se ocitnou v krizové situaci, plánuje koupit pražský magistrát. Na zakázku, jejíž předpokládaná hodnota je 14 milionů korun bez DPH, vypsal veřejnou soutěž. Původně měla mít Praha kontejnery pro bezdomovce již tuto zimní sezonu, město ale nestihlo zakázku vypsat dříve. Firmy mohou nabídky podávat do 7. února.

Podle zveřejněné zakázky by Praha mohla koupit až 24 ubytovacích buněk. Město už dříve uvedlo, že sloužit budou pro krizové situace, ve kterých se ocitají nejen bezdomovci, ale třeba i drogově závislí lidé.

Hlavní město se na parametrech obytných kontejnerů domluvilo s organizacemi, které se věnují sociálním programům. Poskytovatelům sociálních služeb je pak bude půjčovat zdarma. Mobilní zařízení bude podle potřeby možné převézt a jeřábem umístit do některé z vybraných lokalit.

Jednou z nich bude Rohanský ostrov. Praha plánuje, že kontejnery se sociálním zázemím, zdravotnickou ordinací a možností noclehu budou v budoucnu bezdomovcům k dispozici nepřetržitě od poloviny prosince až do konce února.

Letošní zimu lidé bez domova stráví v dosavadních zařízeních. V případě velkých mrazů Praha postaví stany na Rohanském ostrově a v centru města pod magistrálou u křižovatky U Bulhara. Připraveny budou ve chvíli, kdy noční teploty klesnou pod minus deset stupňů Celsia. Až do konce února lidem slouží také noclehárna v Malešicích se 60 lůžky, kterou platí soukromý investor. Přespání poskytuje zdarma.

Vydáno pod