Sušická sirkárna půjde k zemi, nahradí ji obchodní centrum

Sušice - Bývalou sirkárnu v Sušici na Klatovsku čeká demolice. Místo ní vznikne obchodní centrum. To se ale nelíbí místním podnikatelům a drobným obchodníkům, bojí se odlivu zákazníků z centra města. Bourání bývalé průmyslové zóny chystá developerská společnost v létě, výstavba centra by pak měla být dokončena v roce 2014.

Zbourání bývalé průmyslové zóny a vytvoření nového centra obchodu a služeb považuje město za jediné možné řešení. Výroba zápalek totiž skončila v Sušici před čtyřmi roky a od té doby areál chátrá. „Neexistuje žádný plán B, takže tohle řešení je pořád lepší než zakonzervovat tento stav na budoucích dvacet let,“ míní starosta města Petr Mottl (ODS).

Chystané nákupní centrum by bylo v Sušici už šestým řetězcem, což se nelíbí hlavně drobným podnikatelům. Ti se obávají především toho, že výstavba další obchodní zóny bude mít za následek odliv lidí z centra města. „Vytvoří to neúměrnou konkurenci, která se jistě projeví i v našich prodejnách. Může to znamenat snížení počtu personálu,“ říká jeden z místních podnikatelů Roman Bruzl.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Podle Zdeňka Přichystala, jednatele společnosti Fuertes Development, která výstavbu centra připravuje, jsou obavy neopodstatněné. „Jedná se o úplně jiný typ konceptu, který nemá žádný dopad na obchodníky na náměstí,“ tvrdí.  

Demolice bývalé sirkárny vyvolává negativní ohlasy i kvůli její historii. Výroba zápalek měla ve městě tradici od roku 1839. „Sirkárna dala městu Sušice světovou proslulost, tak proč bychom se jí za to měli odvděčit tím, že ji zbouráme? Já bych tam raději viděl takovou sušickou techmánii s ukázkou výroby zápalek,“ říká architekt Karel Janda.