Pokračuje výkup pozemků pro R35, stavba začne napřesrok

Pardubice – Stavba prvních úseků rychlostní silnice R35 v Pardubickém kraji má začít příští rok. Ředitelství silnic a dálnic proto finišuje s přípravou stavby, především výkupem pozemků. K přípravě stavby východočeského úseku R35 má vyčleněno 270 milionů, z toho 145 milionů je na výkupy pozemků. Podle optimistických odhadů by celá stavba od Opatovic k Mohelnici mohla být hotova v roce 2020.

Výkupy pozemků pro stavbu rychlostní silnice R35 začaly loni v listopadu. Zatím má ŘSD k dispozici pouze 3,5 procenta potřebných pozemků, za které zaplatilo téměř 26 milionů korun. Pro první dvě stavby na území Pardubického kraje se silničáři zaměřují na úseky Opatovice nad Labem–Časy a Časy–Ostrov. „Administrativně jde o velmi náročný proces. Máme 1 116 listů vlastnictví, což bude asi ještě o čtvrtinu víc lidí,“ řekla Hana Jarolímová z pardubické pobočky ŘSD.

Většina lidí s prodejem své půdy podle ní souhlasí, v několika případech se ale jednání zadrhlo. Jarolímová zdůraznila, že vše může skončit vyvlastněním. Pozemky by měly být vykoupeny do příštího roku, aby mohla včas začít stavba. „Výstavbu prvních dvou staveb plánujeme v letech 2014 až 2017, navazující stavby budou hned následovat,“ uvedla Hana Jarolímová.

Peklo na silnici?

Stavba klíčových úseků rychlostní silnice R35 v Pardubickém kraji je naplánována na roky 2014 až 2020. Nebude tak hotova před provedením modernizace dálnice D1 (plánována na léta 2013–2018). Dnešní státní silnice I/35 tak bude sloužit ve své současné podobě jako alternativa k pouzavírané D1. Východočeši se proto velice obávají dalšího přílivu dopravy na přetíženou komunikaci. „Já bych to považoval za katastrofický scénář: Z přetížené D1 se stane zcela neprůjezdná R35,“ řekl vysokomýtský starosta Miloslav Soušek. Krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek rovnou hovoří o „hotovém pekle“.

Lidé z východu Čech věří, že se vše podaří a stavba začne i skončí včas. Doufají, že se díky R35 podaří zlepšit situaci, která dnes panuje na přetížené státní silnici, již rychlostní komunikace nahradí. „V pátek stojí auta v koloně až v Zámrsku. Jestli se někdy začne opravovat dálnice D1, dojde u nás k dopravnímu kolapsu. Nejde jen o osobní auta, máme tu silnou tranzitní dopravu, samé kamiony, kamiony,“ poukázal starosta Vysokého Mýta, kterým dnešní silnice I/35 prochází, Miloslav Soušek.

Rychlostní silnice R35 by měla propojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc, zatím jsou ale hotovy pouze úseky Liberec–Turnov, Mohelnice–Olomouc, Olomouc–Lipník nad Bečvou a krátký izolovaný úsek u Opatovic nad Labem, který zatím slouží jako přivaděč dálnice D11. Po dokončení stavby v Pardubickém kraji bude R35 spolu s navazujícími dálnicemi sloužit jako součást rychlého spojení Praha–Olomouc–Ostrava, a jako alternativa k cestování po D1 v trase Praha–Brno.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)