Zloději rozkradli památník obětí hor v Českém ráji

Hrubá Skála (Semilsko) – Symbolický hřbitov horolezců v Českém ráji poničili zloději kovů. Z památníku nedaleko zámku Hrubá Skála na přelomu roku zmizely bronzové tabule se jmény sportovců, kteří v posledních desetiletích zahynuli při výstupech v Česku i v zahraničí.

Skoro 42 let se rozrůstá symbolický hřbitov, který v srdci Českého ráje připomíná tragédie, jež potkaly české horolezce. Za celou dobu byl poškozen pouze jednou, když na něj zaútočili sprejeři. Teď ale zloději kovů ukradli deset z 35 metrových tabulí, které připomínají zhruba 130 obětí hor a skal. „Bylo to někdy mezi 29. a 30. prosincem,“ upřesnil předseda TJ Český ráj Miloslav Homolka.

Prodejem deseti čtrnáctikilogramových tabulí se jmény zesnulých mohli zloději přijít až ke 100 tisícům korun. „Škoda, kterou deklaruje zástupce poškozeného subjektu, je poměrně vysoká,“ podotkl Milan Drahoňovský, vedoucí turnovského policejního obvodního oddělení. Policisté i horolezci pátrají po kusech památníku ve sběrnách, ale dosud neuspěli.

Symbolický hřbitov ve Skaláku vznikl rok po neštěstí v Peru, kde zahynula celá patnáctičlenná československá expedice. Pro některé lidi, kteří se k němu scházejí každý rok na Štědrý den na slavnostní mši, má velký význam – upomíná na ztracené přátele. Tím bolestněji je krádež zasáhla. „Ti lidé nechápou, že nakonec se všechno obrátí proti nim a že všechno dostaneme zpátky – dobré i zlé. Oni dostanou to zlé,“ varoval zloděje kněz Aleš Jaluška, který tradiční štědrodenní mše slouží.

Dodal, že památník bude obnoven. Mělo by se jednat o plastové tabulky s kovovou úpravou, horolezci chtějí o potřebné peníze požádat okolní obce, v úvahu připadá také veřejná sbírka.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)