Plzeňský Jirousův most dostal cedule

Plzeň – Most Ivana Magora Jirouse je nový oficiální název přemostění železniční trati u nádraží Plzeň-Jižní Předměstí. Pojmenovali ho představitelé třetího městského obvodu, kteří na oba konce mostu přišroubovali velké červené uliční cedule s odpovídajícím bílým nápisem.

Most přes trať mezi Němejcovou a Koperníkovou ulicí dosud neměl žádné jméno. Zastupitelé městské části se rozhodli pojmenovat ho po Ivanu Martinu Jirousovi na žádost občanských sdružení Johan, ProPhoto a HUMR. Podle původního návrhu se měl jmenovat most Ivana Martina Jirouse, výsledek je ale trochu jiný. „Zastupitelé mnohé překvapili, když jako konečný název odklepli právě most Ivana Magora Jirouse,“ podotkl starosta Plzně 3 Jiří Strobach, který se podílel na přišroubování nových cedulí na okraji mostu.

Ne každého v Plzni ale pojmenování mostu po umělci, disidentovi a představiteli undergroundu Jirousovi potěšilo. „Jirous byl opilec a věčný kritik všeho a všech, nevím, proč by se zrovna po něm měl jmenovat most,“ kritizoval obyvatel města při šroubování cedulí. Naopak jeden z iniciátorů pojmenování mostu Roman Černík ze sdružení Johan poukázal na spojení prostoru u nádraží, kde sdružení už několik let provozuje centrum alternativní kultury Moving Station, s Jirousem. Podle Černíka centrum zapadá do konceptu nezávislosti a svobody, jejichž symbolem Jirous byl. Navíc není od mostu daleko do borské věznice, spojené s perzekucí představitelů českého undergroundu v době normalizace.

Nejen proti Jirousovým odpůrcům, kteří by se mohli pokusit cedule odstranit, ale především proti zlodějům kovů se pokusili městští představitelé nové pojmenování zabezpečit. Cedule jsou totiž snadno dostupné, umístěné na kamenné stěně mostu vedle chodníku zhruba ve výši pasu. Šrouby, které je drží, proto mají záměrně poškozené hlavy, aby se tak znemožnilo snadné odstranění tabulí.