V Ostravě začala fungovat první lesní mateřská škola

Ostrava - První lesní školka v Moravskoslezském kraji dnes začala fungovat v Ostravě-Heřmanicích. Navštěvuje ji jedenáct dětí od tří let. Od klasických školek se liší v mnoha směrech - v přístupu k dětem, v jídle a také lokalitou, ve které je umístěna. Přímo totiž sousedí s lesem. Vychovatelé chtějí s dětmi trávit až osmdesát procent času venku.

Hlavním cílem lesní školky je trávit co nejvíc času s dětmi venku. Už podle názvu je jasné, že nejčastějším hřištěm je pro děti právě les, i přesto, že je školka v Ostravě, kterou desítky dní v roce trápí smog. „Sledujeme aktuální vývoj. Pro případy smogu máme vymyšlené různé alternativy - třeba výlet do Beskyd, plavání a podobně,“ uvedla zakladatelka lesní školky Jana Slavíčková.

Rodiče mají velká očekávání. „Každý rodič chce, aby dítě bylo na čerstvém vzduchu,“ řekla matka jednoho z dětí Radka Havlová.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Zakladatelé projektu chtěli navázat na waldorfskou školku, která nedávno zanikla v Ostravě-Mariánských horách. Vychovatelé učí děti tvořit z netradičních přírodních materiálů, vaří jim vegetariánskou stravu a také se snaží navzájem respektovat.

Do lesní školky může chodit maximálně patnáct dětí a hned první den se její kapacita téměř naplnila. Přišlo totiž jedenáct předškoláků. Za měsíc ve školce budou rodiče prvního půl roku platit dva a půl tisíce korun, pak se školné pravděpodobně zvýší. Podobných lesních školek je v celé republice asi čtyřicet.