Rekonstrukci parku za 83 milionů znovu prošetří magistrát

Ústí nad Labem - Ústecký magistrát znovu prošetří rekonstrukci městského parku. Jeho úpravy stály 83 milionů. Podle kritiků této zakázky byly výdaje několikanásobně předraženy. Pochybení shledal i dotační úřad, který má zaplatit většinu nákladů z evropských peněz. Teď žádá od města část peněz zpátky.

Lavička, za kterou by byla dovolená u moře pro dva, odpadkový koš za cenu jízdního kola nebo skluzavka v ceně slušného automobilu. Předražené ale zřejmě není jen vybavení parku. „Věci, které jsou uloženy pod zemí, se už vůbec nedají zkontrolovat,“ připomíná Miroslav Florian, předseda městské organizace Strany zelených Ústí nad Labem.

V sadech chybí i zeleň. První důkladnější průzkum ukázal, že chybí přes sedm tisíc keřů a tisícovka popínavých rostlin. „Domnívám se, že to nikdo nezkontroloval,“ dodal Florian.

„Došlo ke krácení dotace, a to ve výši jednoho a půl milionu korun,“ uvedla Marcela Klíchová, mluvčí dotačního úřadu ROP Severozápad.

Město má navíc problém v tom, že Brusel zatím na park přidal jen třetinu ze slíbených 76 milionů korun. Když bude projekt rekonstrukce parku označen za chybný, mohou přijít další sankce. Jestliže nová kontrola prokáže, že za předražování mohou konkrétní lidé, podá na ně ústecký magistrát trestní oznámení.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)