Nebezpečné stromy nahradí Zlín novými

Zlín – Ve Zlíně teď, v době vegetačního klidu, kácí stovky stromů. Hlavně kvůli bezpečnosti obyvatel. Ne všem se to však líbí. Město zpřísnilo kontroly zeleně po pádu stromu, který před necelými čtyřmi lety smrtelně zranil dvě děti.

Bříza bělokorá rostla ve zlínské Bartošově čtvrti půl století. Pracovníci městské zeleně ji odstranili během půl hodiny. „Mohla být možná 20 metrů vysoká. Byla však v půlce vyhnilá, a proto se kácela,“ vysvětlil pracovník městské zeleně Milan Kalita a mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák doplnil: „Na každý strom, který je skácen, je vypracován odborný audit.“

Do jara padne ve Zlíně na 500 stromů. Není to ale kácení bez náhrady. Naopak, nově vysázených stromků má být alespoň o stovku víc. Téma kácení je ale zvlášť ve Zlíně mimořádně citlivé a obyvatele dělí na dva tábory. „Myslím, že nejvíc kácejí březové stromy, protože to je do krbů. Tento strom kvetl, krásně kvetl. Já na ně podám trestní oznámení! Jak to vnímám, byly ty stromy už nemocné a musí se shodit. To, co se stalo na náměstí s těmi dětmi, to už mluví samo za sebe,“ komentují místní.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

V lednu 2009 v centru Zlína zabil mohutný pajasan s uhnilými kořeny dva chlapce. Soud pak rozhodoval, zda úředníci magistrátu mohli tragédii předejít. Všechny tři obžalované osvobodil. „Rozhodně nelze říci, že by se po té tragické události ve Zlíně kácelo více. Město má problém v tom, že má velké množství stromů, které byly zasazeny v jeden čas, mají tedy stejný věk a stejně stárnou,“ dodal Zdeněk Dvořák.

Ve Zlíně žije 100 tisíc stromů. Tedy víc než obyvatel, které se magistrát snaží o stavu zeleně informovat nově také prostřednictvím internetové databáze. Ta zatím nabízí podrobné údaje o desítce tisíc stromů v centru a dál se rozrůstá.