Kde sníh není, ani lyžar nebere. Areály doplácí na teplé počasí

Jeseníky/Krkonoše - Teploty nad nulou a déšť není rozhodně počasí, ze kterého by provozovatelé lyžařských areálů jásali. Teplé počasí o tomto víkendu některá střediska uzavřelo, a i ta, které zůstala v provozu, například v Krkonoších nebo v Jeseníkách, zastavila některé vleky.

V Krkonoších lyžařskou sezonu zachraňují nejvýše položené sjezdovky a svahy s umělým sněhem. „Nejezdily nám Zahrádky a Vysoký svah, kde není technické zasněžování. Bylo to znát i na návštěvnosti, pokles za prosinec byl deset patnáct procent,“ postěžoval si ředitel SkiResortu Černá hora - Pec Petr Hynek. 

A bude hůř. Z deseti vleků zůstanou v Peci pod Sněžkou v provozu jen čtyři. Ideální podmínky nejsou ani v Jeseníkách, kde byly přes den tři stupně a mokrý sníh. Toho, kdo chtěl lyžovat, ale ani špatné podmínky neodradily.

Podle meteorologů navíc není v Česku teplý začátek ledna nic neobvyklého. „Například v roce 1999 nebo v letech 2002 a 2007 šplhaly teploty v lednu i nad dvanáct stupňů Celsia,“ připomíná meteorolog ČT Pavel Karas.

Mrazivé počasí by se mělo vrátit koncem příštího týdne. Sníh se tou dobou podle předpovědi objeví i v nížinách.