Ukradené desky ze hřbitova horolezců měly skončit ve sběrně

Pardubice - Pardubičtí policisté zadrželi muže, který se snažil ve sběrně prodat bronzové pamětní desky ukradené ze symbolického hřbitova horolezců v Českém ráji. Tabule se jmény zesnulých sportovců zmizely z památníku nedaleko zámku Hrubá Skála na přelomu roku. Do sběrny je dva muži přinesli poničené. Majitel provozovny pak ihned kontaktoval policisty - o ukradených deskách se dozvěděl ze zpravodajství České televize.

„Pětatřicetiletý podezřelý se nejdříve nedoznával k trestnému činu krádeže - uváděl, že věci našel. Ale ve chvíli, kdy mu kolegové sdělili, že se jedná o trestný čin zatajení nálezu, tak řekl, že v tom případě to nenašel a že by chtěl radu, co má vypovídat,“ uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. 

Symbolický hřbitov ve skalním městě vznikl rok po neštěstí v Peru, kde zahynula celá patnáctičlenná československá expedice. Pro některé lidi, kteří se k němu scházejí každý rok na Štědrý den na slavnostní mši, má velký význam – upomíná na ztracené přátele. Symbolický hřbitov se rozrůstá už skoro 42 let - za celou dobu byl poškozen pouze jednou, když na něj zaútočili sprejeři. 

Těsně před koncem loňského roku ale zloději kovů ukradli deset z 35 metrových tabulí, které připomínají zhruba 130 obětí hor a skal. Jejich prodejem mohli zloději přijít až ke 100 tisícům korun. Památník by měl být po krádeži znovu obnoven, bronzové desky by ale měly nahradit plastové tabulky s kovovou úpravou. Horolezci chtějí o potřebné peníze požádat okolní obce, v úvahu připadá také veřejná sbírka.