Pardubická radnice zohlední sociální poměry žadatelů o byt

Pardubice – Pardubice mění pravidla pro přidělování městských bytů. S novým rokem už není rozhodující pouze výše nájemného v dražbě, ale také sociální poměry žadatelů. Radnice chce dát šanci lidem, kteří se dostali do složité životní situace.

Přes třináct milionů korun dnes dluží Pardubicím nájemníci bytů. Mnozí z nich vyhráli v dražbě, když městu nabídli nejvyšší cenu. Po nastěhování však přestali platit. „Obálkovými metodami jsme vlastně došli k tomu, že zájemci účelově dávali vysoké částky, o kterých dopředu věděli, že do budoucna pro ně bude velmi obtížné, aby je zaplatili,“ uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (SPP) a mluvčí pardubického magistrátu Nataša Hradní doplnila: „Ti lidé ten byt blokují, neplatí a pro město je velice složité je odtud vystěhovat.“

Město eviduje více než 470 dlužníků, někteří se nevyhnuli soudům a exekucím. Vysoké nájemné uchazeči nabízeli navzdory nejistým příjmům. „Měli jsme tu případ rodiny, která vydražila nájemné a po zaplacení služeb je to bydlení stálo 16 tisíc měsíčně. Předem počítali s tím, že dostanou podporu od státu. Tu nedostali a teď nebyli schopni zaplatit,“ dodala Nataša Hradní.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Nová pravidla přidělování bytů mají dát větší šanci samoživitelkám, postiženým nebo seniorům. Úředníci si dopředu prověří jejich příjmy a majetkové poměry. „Myslím, že bychom se měli snažit jim nějakým způsobem pomoci,“ připustila primátorka Fraňková.

Složenky a rostoucí náklady řeší i Jana Tesařová. V Pardubicích bydlí se svými dvěma dětmi: „Zdražuje se všechno, úplně všechno – plyn, elektřina, topení, bytové fondy. Každý rok se něco zvedá.“

Raději nižší a pravidelné nájemné než dohady s dlužníky – taková je představa města o novém přidělování bytů. Samotné doporučení má na starosti odbor sociálních věcí.