Elektronické aukce šetří městům peníze

Jižní Morava - Radnice malých i velkých měst našly nový způsob, jak ušetřit - v takzvaných elektronických aukcích draží menší zakázky všeho druhu. Třeba jihomoravskému Znojmu nebo Tišnovu se tak jenom loni podařilo ušetřit miliony korun.

Znojemská správa nemovitostí loni potřebovala nakoupit zásobu žárovek. Počítala s tím, že každá bude stát přibližně 100 korun. Nakonec za ně zaplatí necelých 60 korun. Cenu snížila takzvaná elektronická aukce. „Poslední dobou dražíme všechno, především ale stavební zakázky. U nich je průměrná úspora kolem deseti procent. Dražili jsme i rekultivaci travnaté plochy, spotřební materiál, papíry, tonery, tiskárny,“ popsal ředitel Správy nemovitostí města Znojma Tomáš Šturala. Za ušetřené peníze vyměnila Správa nemovitostí podlahu ve sportovní hale a z velké části zaplatila opravu městských lázní.

Podobně se dařilo i Tišnovu. Ten díky e-aukcím ušetřil tři miliony a stejně jako Znojmo za to letos dostal i Cenu čestného nákupu. „Je opravdu důležité, aby obce do aukcí dávaly ty komodity, kde je skutečně velká konkurence, kde je možné získat více soutěžitelů. Pak je potenciál úspor mimořádný,“ vysvětlil ředitel Transparency International David Ondráčka.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Mnohé radnice o e-aukcích vůbec neví

Elektronické dražby u nás zatím používá jen několik desítek měst a obcí. Mnohé radnice o tomto systému totiž pořádně neví nebo jim vadí vstupní investice - software a registrace elektronické dražby vyjdou minimálně na 100 tisíc. „Vždycky je tam nějaký poplatek, který musíme platit. Máme zkušenost, že i když jsme to dělali bez e-aukcí, dosáhli jsme výborných cen,“ místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek (KDU-ČSL).

E-aukce se už několik let osvědčují i na vyšší úrovni. Třeba Ministerstvo vnitra je začalo používat před dvěma lety - pro sebe i pro hasiče a policii. Za nákup elektřiny a plynu od té doby ušetřilo 85 milionů korun.