V Čechách zůstává teplo, na Moravu se vrací zima. Pozor na náledí

Praha – Zatímco v Čechách je stále podobné teplo jako v minulých dnech – a doznívají víkendové povodně – na Moravě a ve Slezsku se opět pokouší ujmout vlády zima. Teploty jsou pod nulou, sněží a na silnicích se vytváří náledí. Od rána proto platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu pro celou Moravu a také severovýchod Čech.

Výstraha na náledí platí od 8:30 do odvolání pro všechny kraje Moravy a Slezska, pro celý Kraj Vysočina, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj.

Na některých místech přes noc nasněžilo až patnáct centimetrů. V Olomouckém kraji zrána pokryl sníh i horské úseky silnic první třídy. Zasněžené komunikace jsou zejména na Jesenicku a Šumpersku, ovšem náledí se vytváří i v nižších polohách, hlavně na Prostějovsku.

Sněhová pokrývka přes noc výrazně ztloustla také ve Zlínském kraji, kde však zůstává sníh pouze na silnicích nižších tříd. Ve vyšších polohách Vsetínska upozorňují silničáři na vyjeté koleje, řidiče ovšem vyzývají k opatrnosti vzhledem k tomu, že se teploty pohybují kolem nuly a vozovky jsou vlhké.

Sněžilo také v Královéhradeckém a Libereckém kraji. V obou regionech mohou řidiči očekávat potíže na horách, kde se vytváří náledí.

Doznívají také povodně

Zatímco ve východní části Česka mrzne a řidiče, ale i chodce mohou trápit kluzké cesty, na západě jsou stále teploty nad nulou – místy je až plus sedm. Zbytky sněhu tak rychle mizí a doznívají povodně, které naplno zasáhly hlavně jih a západ Čech o víkendu. V jižních Čechách přetrvává první stupeň povodňové aktivity na Lužnici, a to v Bechyni a Klenovicích. V západních Čechách platí první stupeň stále na řece Svatavě v Kraslicích a obci Svatavě. Na Bílině v Trmicích platí dokonce druhý povodňový stupeň. První povodňový stupeň platí ještě ve středočeských Žlebech na řece Doubravě.

Obleva v Krušných horách (zdroj: ČT24)

Čechy versus Morava – teplo a zima

Rozdělení historických českých zemí bude v první polovině týdne ctít počasí. V Čechách budou ještě několik dnů přetrvávat vysoké teploty, ačkoli mají postupně klesat – nejvyšší průměrné hodnoty se v pondělí budou pohybovat mezi 2 a 6 stupni Celsia, v úterý mezi 1 a 5 stupni, ve středu bude ještě 3 až 7 stupňů, ve čtvrtek již kolem nuly. Zato na Moravě a ve Slezsku je již nyní pod nulou. Během týdne očekávají meteorologové teploty mezi -3 a +1 stupněm Celsia. Podobné teploty by měly v celém Česku zavládnout v pátek, o příštím víkendu již může mrznout.

Vysoké teploty v Čechách i nízké na Moravě bude provázet nevlídné počasí. Očekáván je déšť a mrholení, respektive sněžení.