Přejezdy na Jihlavsku jsou opět bezpečné i bez houkání

Jihlava – U železniční trati mezi Jihlavou a Horní Cerekví je zase o něco klidněji. Správa železniční dopravní cesty během prosince provizorně upravila přejezdy tak, aby si rozumněly s novými motoráky Regioshuttle. Krátce po jejich nasazení v průběhu podzimu se vyskytl problém v komunikaci mezi vlaky a přejezdy, motorové vozy proto musely zpomalovat – čímž nabíraly zpoždění – a houkat – čímž rušily lidi žijící u trati.

Třináct motorových vozů Regioshuttle jezdí po trati Jihlava–Horní Cerekev již bez problémů. Podle mluvčího SŽDC Pavla Tesaře byla zabezpečovací zařízení, se kterými si motoráky nerozumněly, doplněna o komponenty zvyšující bezpečnost. Nešlo o drahé úpravy, SŽDC za ně zaplatila desítky tisíc korun. Výsledek, který zaručuje klid ve vlaku i podél trati, je ovšem pouze provizorní. „Systémově bude tento problém vyřešen při plánované rozsáhlejší modernizaci trati, ke které by mělo dojít do dvou let,“ řekl mluvčí Tesař. Na budoucí modernizaci dráhy bude SŽDC potřebovat 120 milionů korun.

Na trati Jihlava–Horní Cerekev se regioshuttly začaly objevovat v průběhu podzimu, kdy se také naplno ukázaly potíže, které mají při komunikaci se zabezpečovacím zařízením. Podle Pavla Tesaře ale nebyla ohrožena bezpečnost cestujících ani motoristů. Zařízení u přejezdů je podle něj nastaveno tak, aby jakoukoli nesrovnalost vyhodnotilo jako nestandardní. „V tu chvíli přechází do stavu výstrahy,“ vysvětlil. U přejezdů se pak rozblikají červená světla, případně spustí závory.

Motorové vozy Regioshuttle od firmy Stadler zakoupily České dráhy předloni pro Liberecký kraj a Kraj Vysočina. Na severu Čech jich začalo jezdit šestnáct již počátkem loňského roku, k přednostnímu nasazení nutila dráhy přísnější smlouva s krajem. Na Vysočině se sice první vůz objevil již na podzim 2011, zbytek ale přišel až loni na podzim. Kvůli neshodám, které se týkaly financování, navíc v kraji nejezdí všech původně slibovaných sedmnáct vozidel. Čtyři z nich nakonec dráhy nasadily v jiných regionech.