Štafetová hladovka - další protikomunistický protest na jihu Čech

České Budějovice – Protesty proti účasti komunistů ve vedení Jihočeského kraje pokračují i letos. Protože se krajská rada nezměnila, vyhlásilo studentské hnutí, které protesty organizuje, štafetovou hladovku. Začne o půlnoci, každý den ji bude držet nejméně jeden člověk. Na dobu, kdy bude hladovka probíhat, chystají její organizátoři také happeningy, demonstrace nebo přednášky.

Do řetězové hladovky se zapojí přes 30 lidí, kromě studentů budou 24 hodin bez jídla také pedagogové a některé známé osobnosti, které studenty podporují. „Ozývají se nám studenti, pracující, důchodci i veřejně známé osobnosti, jde to napříč spektrem. Cítíme, že podpora je velmi široká,“ řekl zástupce iniciativy Šimon Heller. Podle organizátorů potrvá protest – nebude-li úspěšný – nejméně do března. Každý den hladovky potom má být symbolicky věnován jedné z obětí komunistického režimu.

K protestu se připojil například výtvarník Jiří Máška, hladoví už osmým dnem. Letos ještě nejedl - pije pouze bylinné čaje, vodu a černou kávu bez cukru. „Rozhodl jsem se, že od silvestra od rána přestanu jíst na protest proti koalici ČSSD a komunistů,“ říká s tím, že vydržet chce, jak dlouho bude potřeba.

Protest je zaměřen proti koalici ČSSD s KSČM, která na podzim nahradila dosavadní koalici sociálních demokratů s ODS. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) poukazuje, že komunisté jsou – tak jako v minulém volebním období občanští demokraté – druhou nejsilnější stranou v zastupitelstvu. Zástupci obou koaličních stran tvrdí, že protestující nerespektují výsledky demokratických voleb. „Ať drží hladovku kdokoli, nemůže to být prostředek, aby změnil výsledek voleb,“ prohlásil krajský lídr KSČM Petr Braný. Hejtman Zimola již dříve řekl, že postup studentů považuje za nátlak, kterým si uzavřeli cestu k dalšímu jednání.

V Jihočeském kraji se po ustavení nové rady se zástupci ČSSD a KSČM objevily dvě protikomunistické iniciativy. Jednou je petice, jejímuž autorovi, třeboňskému učiteli Martinu Rosochovi, se konkrétně nelíbí, že komunistické straně náleží křeslo radního pro školství. Vznikla ovšem také petice na podporu Vítězslavy Baborové, která tuto funkci zastává. Petice za odvolání školské radní má zhruba 12 tisíc podpisů, petice proti jejímu odvolání zhruba 6,5 tisíce. Studenti potom založili iniciativu Komunisté nepatří ke kormidlu, která zorganizovala několik demonstrací a v polovině září už několik jejích organizátorů drželo čtyřiadvacetihodinovou hladovku.

Protesty proti krajské vládě s komunisty ale pokračují také například ve Zlínském kraji. Další regiony dokonce plánují s Jihočechy společný happening.