V Horním Jiřetíně se propadla půda do starého dolu

Horní Jiřetín (Mostecko) – Na dvou zahradách v Horním Jiřetíně na Mostecku se brzy ráno vytvořil velký kráter. Propadla se půda do staré důlní chodby, díra je hluboká osm metrů. Při sesuvu neutrpěl nikdo zranění, domy v blízkosti jámy jsou v pořádku. Podle jiřetínského starosty dosud ve městě k žádnému propadu nedošlo.

Horní Jiřetín stojí nad několika starými hlubinnými doly. Přesto jeho obyvatele díra, nad kterou zůstal viset plot oddělující dvě zahrady, velice překvapila. „Za deset let mého starostování se nic takového nestalo,“ podotkl jiřetínský starosta Branko Glavica. Místostarosta Vladimír Buřt ovšem upozornil, že i když nikdy k takovému sesuvu nedošlo, oblast je považována za nestabilní. „V téhle části byla historicky nedoporučena výstavba domů. Většinou se to dodržovalo, v posledních letech se tam ale nějaké stejně postavily,“ přiblížil místostarosta. Dodal, že centrum Jiřetína není poddolované a podloží je stabilní. Pondělní sesuv podle starosty nezpůsobil žádné vážné škody, poškozeny nejsou přilehlé domy a zřejmě ani chata vzdálená asi patnáct metrů.

Zem se začala hýbat v zahrádkářské části města kolem třetí hodiny v noci. „Urgovali jsme hasiče, ale prý s tím nic dělat nemohou, takže se to jen opáskovalo. Pak sem přijel starosta a lidé zřejmě od Czech Coalu,“ řekl muž z Horního Jiřetína. Jiřetínský starosta řekl, že by chtěl, aby se díra začala co nejdříve zasypávat. „Nejraději bychom chtěli už zítra,“ poznamenal Branko Glavica.

Společnost Czech Coal, která u Jiřetína provozuje povrchový důl a také poslední zbývající hlubinný důl v okolí, o incidentu zatím nemá informace. Podle jiřetínského starosty přispělo k propadu počasí – po deštích byla půda podmáčená. „Určitě není vyloučené, že by se to mohlo ještě opakovat. Celá tahle oblast je de facto na podhorských sutích a teď šlo z hor opravdu hodně vody,“ dodal místostarosta Buřt.

Starosta Glavica upřesnil, že opuštěný důl, do jehož chodby se půda propadla, byl založen v roce 1871 a pojmenován Glück Auf (Zdař Bůh). „Ta chodba se jmenovala Saxonia. Zřejmě to pochází z první republiky,“ uvedl starosta. Radnice bude chtít, aby se podobná událost už neopakovala a báňský úřad další staré šachty pod městem zabezpečil.

Rozhovor s Brankem Glavicou (zdroj: ČT24)