Na Plzeňsku vznikají nová pracovní místa

Plzeň - Několik stovek pracovních míst vznikne v tomto roce v plzeňském regionu. Snížit nezaměstnanost by mohla firma, která se specializuje na výrobu sedadel do aut. Uplatnění absolventů technických oborů řeší také Západočeská univerzita, která spolupracuje hned s několika společnostmi.

V průmyslové zóně u Nýřan staví firma Faurecia, která se specializuje na výrobu sedaček do aut, svoji další pobočku. V letošním roce zde najde práci více než tři sta lidí. Mohou mezi nimi být například bývalí zaměstnanci Pilsen Steel nebo firmy Movo, kteří byli koncem minulého roku propuštěni. „Jsme v kontaktu s oběma uvedenými společnostmi a pravidelně organizujeme náborové dny,“ potvrdila personální ředitelka firmy Stanislava Plachá. Výstavba haly na ploše 2,5 ha začala v listopadu. Její dokončení se očekává v červnu tohoto roku.

Přestože uplatnění absolventů technických oborů na trhu práce je vysoké, může se i tak stát, že čerstvý inženýr práci nenajde. I proto Západočeská univerzita nastoupila cestu spolupráce s velkými firmami přímo v Plzni. „Západočeská univerzita se nyní nachází ve fázi, kdy buduje nová výzkumná centra, což přirozeně vyvolává zájem o spolupráci ze strany firem,“ řekla tisková mluvčí školy Kamila Kvapilová.

Reportáž Aleše Malára (zdroj: ČT24)

Dlouhodobě je na tom Plzeňsko se zaměstnaností lépe než průměr celé republiky. Ke konci roku byla nezaměstnanost mírně nad pěti procenty. Na úřadě práce je během roku trvale několik stovek volných pracovních pozic. „Zaměstnavatelé dlouhodobě požadují zejména technické profese, strojní, elektro, stavební profese,“ uvedla vedoucí oddělení zaměstnanosti Magdalena Čadová. V Plzni by se nezaměstnanost v letošním roce neměla výrazně měnit. Hromadné nabírání nebo naopak propouštění zaměstnanců se u velkých firem v nejbližší době neočekává.