Ve Zlíně hoří sklady s elektronikou, vyhlášen byl čtvrtý stupeň poplachu

Zlín - Hasiči od rána bojují s velkým požárem sedmipodlažní skladové budovy v areálu bývalého Svitu ve Zlíně. Na místo bylo povoláno na 200 hasičů, použita byla i výšková technika. Vyhlášen byl čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hustý dým zahalil centrum města, tři zaměstnanci se nadýchali zplodin. Budova hrozí zřícením, narušeny jsou kromě stěn i nosné sloupy. Kvůli události se sešel také krizový štáb. Po poledni se podařilo požár lokalizovat, hasicí práce ale mohou na místě pokračovat i několik dní. Předběžná škoda na zboží přesahuje 200 milionů korun. Majitel budovy potom odhaduje škodu na dalších několik set milionů.

Požár vypukl kolem jedné hodiny v noci, hasiče zavolali vyděšení skladníci. O tři z nich se museli postarat zdravotníci, protože se nadýchali kouře. Brzy hasiči zjistili, že jde o výjimečně rozsáhlý požár – největší v historii města. „Z třetího stupně požárního poplachu byl vyhlášen čtvrtý, zvláštní stupeň, byly navýšeny počty jednotek, které na místě zasahují,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Od odpoledne mají už požár pod kontrolou, dále se nešíří. Do části budovy ale nemohou, protože hrozí její zřícení.

Budovu v průmyslovém areálu bývalého Svitu začali hasiči během dopoledne ochlazovat také zevnitř - z nezasažené části skladu. Statik nejdříve vstup do budovy z bezpečnostních důvodů zakázal. Hasiči proto dlouho budovu pouze ochlazovali zvenku. Podle statika je třeba počítat s tím, že by se žárem namáhané konstrukce budovy mohly zřítit. Začaly se už objevovat i praskliny. Požár se podle Netopila udržel v jedné polovině sedmipodlažní budovy, která je rozdělena protipožární konstrukcí.

„Zasažený objekt má dvě části, starou baťovskou a přístavbu postavenou asi před 30 lety. Baťovská je na zbourání, sedmipodlažní přístavbu bude nutné podrobně prozkoumat,“ řekl na místě požáru zlínský statik Otto Nový.

V budově č. 103 sídlí několik firem, požár zachvátil sklad společnosti HP Tronic, která obchoduje s elektronikou. Je například majitelem značky ETA, obchodů Euronics a sítě Proton. Mluvčí společnosti Bohuslav Komín uvedl, že ohněm postižená HP Tronic Zlín funguje dál. Hledá ale náhradní skladové prostory. V roce 2011 její obrat činil přes sedm miliard korun.

Mateřské školy v okolí byly evakuovány, lidé mají omezit větrání

Večer oznámila mobilní laboratoř, že ve zlínském ovzduší nejsou žádné škodliviny. Nadále však platí výzva krizového štábu, aby lidé omezili větrání, a pokud je to možné, nevycházeli ven. Nejbližší budovy byly evakuovány. Do náhradních prostor v Kině Květen v Malenovicích bylo z preventivních důvodů přemístěno také 350 dětí z mateřských škol v centru města.

„Jde o děti a zaměstnance z mateřských škol Osvoboditelů, Na Vyhlídce, U Dřevnice, Za Školou, Slínová a Tyršovo nábřeží i z jeslí z Tyršova nábřeží. Jde o preventivní opatření. Děti ani zaměstnanci nejsou ohroženi na zdraví, zplodiny obsažené v ovzduší jsou pod hodnotami, při kterých by znamenaly bezprostřední nebezpečí,“ uvedl po zasedání krizového štábu Dvořák. V současné chvíli už jsou všechny děti zpět u rodičů.

Občané Zlína mohou další informace týkající se požáru najít na webových stránkách města www.zlin.eu nebo na informační lince 577 630 510, kterou pro veřejnost zřídil krizový štáb.

Čtvrtý stupeň požárního poplachu bývá vyhlašován výjimečně. Ve Zlínském kraji se tak stalo předloni v dubnu při požáru společnosti na recyklaci plastů Remiva v Chropyni na Kroměřížsku. Vznikla při něm škoda za 270 milionů korun, jeho likvidace trvala 90 hodin a nasazeno bylo 567 hasičů ze 70 jednotek profesionálů a dobrovolníků. Již nyní je pravděpodobné, že zlínský požár se Chropyni vyrovná minimálně co do způsobené škody.