U zámku Červená Řečice padlo 40 stromů, podle ČIŽP nezákonně

Červená Řečice (Pelhřimovsko) – Česká inspekce životního prostředí vyšetřuje masivní kácení stromů v okolí zámku Červená Řečice. Stromy nechal pokácet člen Spolku na záchranu červenořečických památek, aby pomohl zastíněné a vlhké památce. Podle inspekce však padlo 40 stromů bez povolení.

V okolí červenořečického zámku padaly k zemi statné duby, javory, smrky i borovice. „Došlo k pokácení 40 stromů a zhruba 900 metrů čtverečních keřových porostů,“ upřesnil Pavel Korábek z České inspekce životního prostředí. Inspektoři označili kácení za protizákonné.

Podle ochránců místních památek ale bylo kácení nutné a především řádně dojednané. „Já jsem si to nevymyslel, to se dělalo na základě jednání s památkovým ústavem. Památkový ústav na to dal dobrozdání, dal na to stanovisko, ve kterém popsal i jednotlivé stromy,“ poukázal iniciátor kácení Vladimír Vlček ze Spolku na záchranu červenořečických památek. Zdůraznil přitom, že jeho cílem nebylo poškodit přírodu. Teď mu ale hrozí pokuta za kácení. Do sporu se navíc zapojil i státní pozemkový úřad, který tvrdí, že mu kácením vznikla škoda.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)