Hasiči zlikvidovali požár v bývalém Svitu

Zlín - Hasičům se v noci na dnešek podařilo zlikvidovat požár skladu elektroniky, který vypukl ve středu kolem 1 hodiny v areálu bývalého Svitu ve Zlíně. Do půlnoci eliminovali poslední lokální ložisko ve čtvrtém nadzemním podlaží a odčerpali také veškerou vodu ze sklepních prostor objektu. Škoda jen na zboží podle odhadů přesáhla 200 milionů korun. Příčinu požáru zjišťují hasiči i policie.

Na místě stále zůstává pět profesionálních hasičských jednotek, kontrolují požářiště a lze předpokládat, že zásah bude brzy ukončen a místo předáno majiteli. „Po použití bouracího kladiva a nářadí se podařilo otvory prorazit, a hasiči mohli nasadit tři útočné vodní proudy, jimiž hasili v prostoru ložiska hoření. Po zahájení hasebních prací z tohoto směru se rychle ukázalo, že zásadně omezují hoření zasažených materiálů,“ řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. 

Budova je stále pod dohledem statika. Podle něj nadále hrozí lokální destrukce zejména ve starší baťovské, nejvíce zasažené části objektu, kterou s vysokou pravděpodobností čeká demolice. O osudu asi 30 let staré sedmipodlažní přístavby rozhodnou odborné posudky. 

Telefonát Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)

Hasiči kvůli intenzitě požáru ve středu vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší možný stupeň požárního poplachu. Nasazeno bylo 40 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Teplota při intenzivním hoření dosahovala až 600 stupňů Celsia. Monitorováno bylo i ovzduší, nebyly však zjištěny žádné hodnoty škodlivin, které by ohrožovaly lidské zdraví. Ve čtvrtek ráno proto svou činnost ukončil krizový štáb zlínské radnice.