Památkáři v Kutné Hoře jsou proti solení silnic

Kutná Hora – Památkářům v Kutné Hoře se nelíbí, že silničáři používají na zmrzlé cesty v historickém centru sůl. Tvrdí, že narušuje fasády budov. Radnice ale vysvětluje, že bez údržby by byla ohrožena bezpečnost řidičů i chodců.

Architektonický klenot, kašna z konce 15. století, teď byla tři roky v rukou restaurátorů. Na jejím havarijním stavu se podepsala mimo jiné i sůl. Teď se památkáři obávají, že pokud se v historickém centru solit nepřestane, památku bude nutné za pár let opravovat znovu. Restaurátor a člen památkové komise Jakub Ďoubal říká, že dochází k odpadávání vrchních vrstev a narušení struktury toho kamene.

Vedení města se odvolává na plán zimní údržby – podle něj se asi na 12 ulicích v centru města sůl používat může. Solí se na přesně určených úsecích tak, aby byla zajištěna bezpečnost silničního provozu, jak uvedl jednatel Technických služeb Kutné Hory Jan Jäger. „Někde je náledí, někde se srazila dvě auta dvakrát po sobě, takže v těchto případech se použije výjimečně ta sůl i tam, kde by se správně použít vůbec neměla,“ nechal se slyšet místostarosta Jiří Franc (Šance pro KH).

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Jakub Ďoubal však namítá, že problém se netýká jen významných objektů, ale i běžných fasád, kde je poškození způsobeno z větší části právě solemi. Na problém opakovaně upozorňuje památková komise. Jejich výtky ale zůstávají bez odezvy. Před bezpečím památek radní upřednostňují bezpečnost lidí. Památkáři by byli rádi, kdyby solení v historickém centru zakázala vyhláška. Takový dokument ale vedení města považuje za zbytečný, plán zimní údržby prý dostačuje.