Výsledky ankety: Ledečtí chtějí osekat památkovou zónu

Ledeč nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - Zmenšení památkové zóny v centru města podpořili v hlasování obyvatelé Ledče nad Sázavou. V anketě, která se konala společně s prvním kolem prezidentské volby, bylo pro přes 95 procent z 1 951 platných hlasů. Dosavadní rozloha zóny vyhovuje jen 89 účastníkům ankety. Zóna byla vyhlášena před deseti lety a podle radnice zbytečně omezuje i soudobou zástavbu.

Na vymezení zóny si ledečská radnice stěžuje delší dobu. Anketa podle ní dopadla dobře. „Pro nás je to skutečně velmi silný mandát, abychom jednali s ministerstvem kultury, potažmo s Národním památkovým ústavem,“ řekl starosta Petr Vaněk (ČSSD).

Zóna v Ledči je podle starosty příliš široká a zahrnuje i budovy z 80. let. Lidem v zóně se prý prodražují opravy domů, aniž mají šanci dostat na ně dotaci.

Památková zóna v Ledči byla stanovena vyhláškou ministerstva kultury z dubna 2003. Zastupitelstvo její hranice měnit nemůže. Starosta na webu uvedl, že město podalo podnět k revizi na ministerstvo kultury už před dvěma lety, ale bez větší odezvy.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Národní památkový ústav (NPÚ) se ledečskou zónou bude zabývat, pokud k tomu dostane podnět z ministerstva. Ale to rozhodnutí je na ministerstvu, vysvětlila Martina Veselá z telčského pracoviště NPÚ. Žádost o omezení městské památkové zóny podle ní není obvyklá. „Za těch pět let, co jsem tady, nepamatuji, že bychom to dělali,“ podotkla.

V anketě bylo odevzdáno 1 979 hlasů, z toho 1 951 platných. Pro revizi zóny se vyslovilo 1 862 obyvatel Ledče, proti 89. Ankety se zúčastnilo skoro 43 procent registrovaných voličů. Anketní lístek odevzdalo téměř 70 procent lidí, kteří se dostavili k volbám.