Nemocnice nakupovaly dráž, živily tím manažery

Královéhradecký kraj - Několik let nakupovaly nemocnice v Královéhradeckém kraji zdravotnický materiál dráž, než musely. Tvrdí to ředitel nemocnice v Trutnově Martin Limburský. Přirážka, kterou zařízení platila, mířila na zdravotnický holding kraje, přes který nákupy probíhaly. Peníze, které šly do kapes jeho úředníků, přitom měly být určeny na péči o pacienty.

Holding, který nemocnice řídí, veřejnost ujišťoval, že centralizované nákupy jsou levnější a výhodnější. Několik let to bylo přesně naopak, společnost nemocnicím dodávky podle ředitele Limburského o tři procenta zdražovala. Pět nemocnic tak nakupovalo injekční stříkačky, sádru nebo zkumavky zbytečně dražší jen proto, aby deset úředníků holdingu dostávalo miliony na své platy. „Balení výplachových stříkaček stojí 921 korun, s tou přirážkou je to 949 korun,“ dává příklad hlavní sestra trutnovské nemocnice Jarmila Wonková.

Často holding nakupoval bez výběrových řízení, dodavatele určil manažer. Podle člena dozorčí rady a zastupitele kraje Miloslava Plasse (ODS) se tímto způsobem realizovalo až 80 procent zakázek. „Mohl být porušen zákon o veřejných zakázkách i obchodní zákoník,“ myslí si ředitel Limburský.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Více než pět milionů korun ročně platily nemocnice místo za péči o pacienty úředníkům holdingu. Plat ředitele Martina Scháněla byl vyšší než hejtmanův, přes 80 tisíc korun. Ten už kvůli tomu musel holding opustit a spolu s ním i další dva manažeři, Petr Tejkl a Jiří Jarkovský. Ani jeden z nich nechtějí svůj odchod komentovat.

Podle mluvčího kraje Imricha Dioszegiho již dochází k nápravě všech pochybení a ve všech případech probíhají výběrová řízení. Kraj chce změnit i další věci - například pronájem sanitek. Záchranná služba platí holdingu za jejich užívaní ročně kolem sedmi milionů korun.