Karlovarská nemocnice potřebuje nové vedení, ředitel končí

Karlovy Vary – Po roce a půl budou radní Karlovarského kraje opět hledat nového ředitele krajské nemocnice. Její generální ředitel Luděk Nečesaný oznámil, že ke konci března skončí ve funkci. Odejde i celý jeho tým.

Svůj odchod načasoval Luděk Nečesaný a jeho tým na konec března. Vedení kraje není z jeho rozhodnutí nadšeno, ačkoli ho očekávalo. „Při nástupu ředitel a jeho tým říkali, že zde budou dočasně na dobu jednoho až dvou let,“ podotkl hejtman Josef Novotný. Kraji, který je stoprocentním majitelem Karlovarské krajské nemocnice, slíbil Nečesaný pomoc při hledání nového managementu s tím, že kdyby se nové vedení nepodařilo najít, může v čele ještě nějaký čas zůstat současný management. S nemocnicí beztak chtějí její současní manažeři spolupracovat i v dalších měsících na realizaci strategických projektů nebo na soudních sporech.

Do čela Karlovarské krajské nemocnice usadili radní Luďka Nečesaného v roce 2011, nahradili jím Zdeňka Horáka – ten odešel krátce po neúspěšných tendrech na nákup lékařského vybavení, údajně však šlo o dobrovolný konec kvůli náročnému pracovnímu tempu. Nečesaný s sebou přivedl manažery, kteří v představenstvu nemocnice nahradili lidi dosazené na základě politické příslušnosti a snažil se dostat krajskou nemocnici z dluhů. Výsledek své práce sám hodnotí jako úspěch. „Nemocnice v předchozích letech vytvořila kumulovanou ztrátu 500 milionů korun. Když jsme do KKN přišli, měly nemocnice provozní ztrátu pět milionů měsíčně. Nám se podařilo dosáhnout vyrovnaného hospodaření,“ uvedl Nečesaný.

Podle hejtmana Novotného se vedení KKN za poslední rok a půl osvědčilo. Zachová se zřejmě i Nečesaného týmem zavedený systém, kdy představenstvo tvoří lidé z výkonného vedení nemocnice a politici jsou v dozorčí radě.

Luděk Nečesaný šéfoval také krajské záchranné službě, kde ho ale postihla série problémů. Záchranáři například na několik dní zapomněli tělo zemřelého člověka ve sklepě své budovy.