Díra v Horním Jiřetíně už je zasypaná

Horní Jiřetín - Báňští záchranáři dokončili zasypávání jámy v Horním Jiřetíně na Mostecku, která vznikla minulé pondělí po propadu více než sto let staré šachty. Ministerstvo životního prostředí bude další šachty v okolí monitorovat, aby k podobným nehodám už nedocházelo.

Nejpravděpodobnější příčinou propadu jsou podle Báňského úřadu prasklé výztuhy štoly. Více než sto let staré dřevo nevydrželo a zhroucení šachty způsobilo propad zeminy na dvou pozemcích do více než osmimetrové hloubky. Hloubka a rozměry šachty překvapily nejen majitele pozemků, ale i vedení města.

Báňští záchranáři začali ihned jámu zavážet certifikovaným materiálem. „K dnešnímu dni jsme tam navezli asi 140 tun materiálu, což reprezentuje asi 14 tater,“ popsal ředitel mostecké báňské záchranné stanice Josef Trykar.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Za sanaci starých důlních děl je zodpovědné ministerstvo životního prostředí. To bude podle slov mluvčího Matyáše Vitíka stav dalších starých šachet sledovat. „Prioritou je, aby k těmto propadům nadále nedocházelo, aby nebyly například ohroženy lidské životy a lidské zdraví,“ dodal mluvčí.

Záchranáři teď nechají materiál navezený do jámy několik dní sesedat. Poté zavezou zbytek propadu zeminou tak, aby majitelé mohli oba pozemky bez nebezpečí užívat.