Liberecký kraj žaluje ČD kvůli pokutě za zpožděné Stadlery

Liberec - Liberecký kraj zažaloval České dráhy. Obě strany se totiž nemůžou shodnout na výši pokuty, kterou má dopravce zaplatit za to, že na Jizerskohorskou železnici nasadil moderní soupravy Stadler později, než bylo ujednáno. Kraj chce přes pět milionů, dráhy jsou ochotny zaplatit jen asi čtvrtinu.

Na Jizerskohorské železnici mělo bezbariérových vlaků Stadler do konce roku 2011 jezdit šestnáct. České dráhy jich ale nasadily jen polovinu, protože dodávky od švýcarského výrobce nabraly zpoždění. Všechny nové soupravy nakonec začaly jezdit na pěti tratích v Jizerských horách až vloni v květnu, tedy s půlročním zpožděním. Kraj už na základě smlouvy vypočítal sankci, po dopravci požaduje pět milionů a 200 tisíc korun.

Dopravce pochybení uznává, nesouhlasí ale s výpočtem pokuty. Je ochoten zaplatit za průtahy o čtyři miliony korun méně, než požaduje kraj. „Je potřeba tu pokutu počítat právě ze všech spojů v rámci té smlouvy, nikoli ze dvou linek, tak jak to dělá Liberecký kraj. V tom je jádro našeho sporu,“ říká mluvčí Českých drah Radek Joklík. „Potřebujeme, aby soud rozhodl, zda náš výklad je, nebo není správný,“ dodává ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (SLK).

Smlouva s Českými drahami platí až do roku 2026. Verdikt soudu je tak pro kraj klíčový, protože ukáže, jak se mají vypočítávat případné další sankce v příštích letech.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)