Tendr na plzeňské vánoční trhy byl prý zmanipulovaný

Plzeň - Spor o pořádání vánočních trhů otřásá plzeňským třetím městským obvodem. Radnice vyhlásila po čtyřech letech nové výběrové řízení na jejich provozovatele. Společnost, která vánoční servis doposud zajišťovala, ale tvrdí, že výběrové řízení bylo zmanipulované a vítězná firma nesplňuje městem stanovené podmínky. Její zástupci podají proti výsledku tendru odvolání.

Plzeňské vánoční trhy jsou chlouba města, která v posledních čtyřech letech patřila mezi vrcholné akce. Kvalitu a atmosféru trhů několikrát ocenili jak čeští, tak zahraniční novináři. Radnice Plzně 3 teď ale rozhodla, že chce změnu, a vyhlásila na pořadatele výběrové řízení. „Chtěli jsme, aby všichni měli stejné podmínky, tak jsme dali jako podmínku nové stánky,“ vysvětlil místostarosta Radislav Neubauer (ČSSD).

Jenže podle dosavadního provozovatele trhů bylo výběrové řízení vedeno jednostranně a upřednostnilo společnost, která vznikla teprve v říjnu minulého roku. Vítězná firma Prostr servis zatím žádné zkušenosti s podobnými akcemi nemá. Přitom v podmínkách výběrového řízení je uvedeno, že provozovatel musí mít minimálně tři roky zkušeností. Stejně tak firma jasně nenaplnila podmínku, že má k dispozici sto stánků.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Zástupce Prostr servisu se České televizi nepodařilo kontaktovat, na adrese, kde má firma sídlit, nikdo neotevíral. Firma nemá ani webové stránky ani telefonní číslo.

Pochybnosti o výsledku výběrového řízení už mají i úředníci. „Během jednání komise jsem několikrát opakoval, že by bylo lepší, kdyby se výběrové řízení zrušilo,“ řekl předseda kontrolního výboru Radoslav Škarda (TOP 09). Dosavadní provozovatel vánočních trhů chce výsledek výběrového řízení napadnout a podá proti němu odvolání.