Nová Včelnice zrušila městskou policii, prý byla neefektivní

Nová Včelnice (Jindřichohradecko) – Za zbytečnou prohlásili radní v Nové Včelnici na Jindřichohradeckou městskou policii, kterou dosud město platilo. Službu proto zrušili, dvojice strážníků odevzdala uniformy a opustila služebnu. Slova starosty Karla Dvořáka, že jejich práce byla vzhledem k nákladům neefektivní, ale bývalí strážníci odmítají.

Propuštění strážníci z Nové Včelnice sice už mají novou práci, vůči starostovi ale cítí hořkost. Když se vedení města rozhodlo městskou policii zrušit, prohlásil, že je práce strážníků neefektivní. Bývalý ředitel městské policie Aleš Přikryl ale tvrdí, že přítomnost městské policie byla ve Včelnici znát. „Po těch čtyřech letech musím říct, že přestupků ubylo,“ poukázal.

Starosta Dvořák ovšem odkazuje na úsporu, které radnice zrušením strážníků dosáhla – provoz městské policie stál ročně tři čtvrtě milionu, městu teď tato částka zůstává. „Úspora je těch původních 750 tisíc,“ řekl starosta.

Místní konec police rozdělil do dvou táborů. Podnikatel Pavel Tůma pořádá ve městě koncerty, strážníci tady pomáhali pořadatelům, teď už sem nezamíří. Podle podnikatele je to škoda, rozhodnutí radnici ale chápe.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Na bezpečnost v Nové Včelnici nadále bude dohlížet státní policie. „Hlídky policistů z obvodního oddělení v Jindřichově Hradci budou do této lokality dojíždět,“ slíbila policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Podle ministerstva vnitra je v Česku na 350 obecních policií. Nejčastěji vznikaly a zanikaly v 90. letech, teď se tento počet mění jen zřídka. Příklad Nové Včelnice to nezmění – okolní jihočeská města se jím řídit nechtějí, některá naopak chtějí provoz městské policie rozšířit.