Záchranka si musí najímat sanitky, za krajské peníze je koupila jiná firma

Hradec Králové – Firma, která zastřešuje nemocnice v Královéhradeckém kraji – Zdravotnický holding – vydělává i způsobem, který zaráží všechny auditory či daňové poradce: Za miliony korun ročně pronajímá sanitky krajské záchranné službě sanitky, které přitom může nakoupit kraj sám. Vedení regionu teď – po šesti letech – přiznalo, že je takové hospodaření holdingu problémové.

Záchranná služba Královéhradeckého kraje využívá 52 sanitek. Patří jí ale jenom 23 z nich, zbytek má vypůjčený od krajského Zdravotnického holdingu. Vedení kraje se rozhodlo peníze na sanitky raději poslat holdingu než přímo záchrance, a tak je nutné, aby si záchranáři vozy pronajímali. „Částka v roce 2012 za nájem za sanitky a přístroje činila 6 200 000 korun,“ vyčíslil náměstek ředitele záchranné služby Libor Seneta.

Ze sdělení auditora:

„Zvyšují se náklady na zdravotnickou péči o částky nájmu za sanitky, které kryjí náklady na provoz nezdravotnického podnikatelského subjektu, holdingu.“

Nad způsobem, kterým kraj vylepšuje hospodaření své akciové společnosti, se podivují odborníci, ale i zastupitelé – včetně některých koaličních. Lenka Fialová (nestr. za KSČM), která zasedá v dozorčí radě Zdravotnického holdingu, označila pronájem sanitek za Kocourkov. „Holding je určitě zralý na pořádnou kontrolu,“ uvedla.

Vedení Královéhradeckého kraje teď slibuje změnu. „Nové vozy již nakupuje přímo kraj a pronajímá je bezplatně přímo záchranné službě,“ řekl mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi. Novým způsobem by měla záchranka získat i čtyři sanitky, které chce kraj pořídit letos.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)