Most zakáže zvukovou reklamu, její provozovatel chystá petici

Most – Pořadatelé kulturních akcí už nemohou v Mostě lákat zákazníky hlasitými reklamami z amplionů na svých autech. Městská rada schválila vyhlášku, která zakazuje na veřejných místech určitý typ zvukové reklamy. Podle radních si lidé na hluk dlouhodobě stěžují. Na vyhlášku si ale zase stěžují lidé, kteří se zvukovou reklamou živí.

Zákaz zvukové reklamy v Mostě začne platit na začátku února. Potom hrozí každému, kdo ji pustí, pokuta až 200 tisíc korun. „Řada občanů k tomu měla připomínky,“ zdůvodnil novou vyhlášku mostecký primátor Vlastimil Vozka.

Lidé, kteří pojízdnou reklamu využívají, jsou z rozhodnutí svých radních rozčarováni. Navíc je vyhláška překvapila. „Považuji to za hodně diskriminační rozhodnutí, které z trhu, nebo z obchodního řetězce jako takového, vyděluje pouze jeden typ reklamního média,“ řekl majitel reklamního auta Ivan Boublík. Provozovatel hudebního klubu Slávek Valvoda potom poukázal, že si nemůže dovolit reklamu na billboardech.

Kritici vyhlášky poukazují také na to, že nemá absolutní platnost. Zvukovou reklamu mohou nadále využívat například prodejci zemědělských přebytků. Ivan Boublík se proto rozhodl sepsat petici „za svobodné šíření reklamy“.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)