Památkáři chtějí chránit Labskou boudu

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) – Národní památkový ústav uvažuje, že zapíše na seznam národních kulturních památek krkonošskou Labskou boudu, zjistil Krkonošský deník. Železobetonový kolos, který stojí téměř na hřebeni od poloviny 70. let minulého století, vzbuzuje téměř od svého vzniku emoce, nedávno se vyskytly úvahy o jeho zbourání. To by památková ochrana nadále vyloučila.

O zařazení Labské boudy mezi památky usiluje josefovská pobočka NPÚ. „V případě Labské boudy jde o unikátní stavbu moderní architektury,“ řekla Krkonošskému deníku architektka z památkového ústavu Vladimíra Paterová.

Současná Labská bouda nahradila původní dřevěnou stavbu, která vyhořela v roce 1965. Stavba začala v roce 1969, o šest let později uvítala bouda první hosty. Betonový hotel, který stojí nedaleko pramenu Labe ve výšce 1 340 metrů nad mořem, má kapacitu pro 120 hostů, od počátku se potýká s nepřízní veřejnosti.

V posledních dvou desetiletích zažívala Labská bouda krušné časy. Při privatizaci státních Interhotelů Krkonoše ji koupila bělohradská dopravní firma Pumr & Ryba, která se jí potom dlouho snažila zbavit. Jedním ze zájemců o její koupi byl stát, Správa Krkonošského národního parku prosazovala zbourání Labské boudy a její nahrazení menší stavbou. Z prodeje však sešlo. Nakonec budovu loni koupila firma Salvario Holdings Limited sídlící na Kypru, která ji v září pronajala společnosti AEZZ. Ta úspěšně provozuje i další významný krkonošský objekt Luční boudu. AEZZ má v plánu Labskou boudu modernizovat.