Most v Lokti nechce město ani kraj, budou se soudit

Loket (Sokolovsko) – Soud bude muset rozhodnout, komu patří most pod hradem v Lokti – město i Karlovarský kraj tvrdí, že tomu druhému. Oběma samosprávám jde o to, aby nemusely platit za opravu mostu, který je ve špatném stavu. Přou se především o platnost smlouvy, kterou měl před časem kraj most převést na město.

Most přes Ohři je téměř stoletý a patří mezi loketské dominanty. Teď, když nutně potřebuje opravit, se od něj ale odvrací město Loket i Karlovarský kraj, každý tvrdí, že mu nepatří. Spor proto míří k soudu.

Soud se bude zabývat smlouvou, kterou kraj s městem uzavřel v době, kdy loketská radnice požádala o dotace, z nichž chtěla zaplatit nejenom opravu mostu, ale také úpravu sousedních prostranství. Podle hejtmanského náměstka Petra Navrátila (ČSSD) smlouva uváděla, že město most převezme, když bude mít dotaci potvrzenou.

Město však poukazuje, že dotaci sice získalo, ale nakonec ji odmítlo, protože zatím proběhly volby a nové vedení zhodnotilo projekt jako špatně připravený. „Zjistili jsme, že má řadu nedostatků,“ popsal starosta Lokte Zdeněk Bednář (TOP 09). Problematická podle něj mohla být například investice do amfiteátru, kde se pořádají i koncerty zahraničních kapel, která by narážela na omezení veřejné podpory. Nejasné bylo také, jestli oprava mostu je, nebo není technické zhodnocení. „A to všechno v době, kdy na tom město bylo tak, že jsme skoro neměli na výplaty,“ zdůvodnil starosta odmítnutí dotace.

Podle kraje však vývoj poté, co regionální operační fond dotaci schválil, již není podstatný. Právníci tvrdí, že převod byl platný ve chvíli schválení dotace. To ale město popírá. „Smlouvu odmítneme a kraj nechť koná,“ řekl starosta Bednář. Dodal, že se město snažilo s krajem dohodnout na kompromisu, kdy by se na opravě mostu, který je ve špatném stavu, podílelo město i kraj. Dohoda ale uzavřena nebyla.

Most z 20. let minulého století už patří k panoramatu města. V délce téměř 120 metrů se most se třemi oblouky klene nad Ohří přímo pod majestátním gotickým hradem.

Spor o most v Lokti (zdroj: ČT24)